Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Αρχικά η φωνή του ανθρώπου ήταν το μοναδικό μέσο επικοινωνίας, ενώ η μεταφορά πληροφοριών σε απόσταση γινόταν με αγγελιοφόρους και στην συνέχεια με οπτίκα ή ακουστικά σήματα. Η μεταβίβαση μυνημάτων με φωτιές (φρυκτωρίες), η μεταβολή της ποσότητας του καπνού ,οι τυμπανοκρουσίες, οι φάροι και βέβαια
το ταχυδρομείο ειναι μέθοδοι που ανέπτυξε ο πολιτισμός μας στην ανάγκη για επικοινωνία.

Μελετώντας το φαινόμενο του ηλεκτρισμού οδηγούμαστε στην έρευνα νέων τροπων επικοινωνίας. Έτσι με την αξιοποίηση των νόμων της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής του Faraday, o Samuel Morse επινοεί και εξελίσσει τον τηλέγραφο. Στις αρχές του 20ου αιώνα τελειοποιείται η ασύρματη τηλεγραφία, ενώ τα τηλέτυπα, οργανωμένα σε δίκτυα μπορεί να θεωρηθούν πρόδρομοι των δικτύων υπολογιστών. Η τηλεφωνική επικοινωνία ('70) μας δίνει την δυνατότητα να συνομιλούμε , ενώ οι δορυφόροι πλέον ενώνουν ολο τον κόσμο. Η δημιουργία του internet μοιάζει σαν φυσικό επακόλουθο.
Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων χρησιμοποιεί το internet για να πραγματοποιήσει συναλλαγές σε μια τράπεζα ,να αγοράσει προϊόντα ,να επικοινωνήσει με φίλους ή να γνωρίσει νέα άτομα. Η καθολική αποδοχή αυτού του μέσου από την κοινωνία εκθέτει τους χρήστες σε διαφόρους κινδύνους όπως για παράδειγμα η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Οπότε γίνεται σαφές ότι πρέπει όχι απλά να χρησιμοποιούμε το internet αλλα και να το κατανοούμε στο μέτρο του δυνατού.