Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Windows SteadyState

Το Windows SteadyState είναι ένα δωρεάν λογισμικό για τα Windows XP και Vista με το οποίο μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε λογαριασμούς χρηστών και να καθορίσουμε τα δικαιώματα και τους περιορισμούς για κάθε ένα από αυτούς. Το πρόγραμμα είναι ιδανικό είτε για οικιακό περιβάλλον (π.χ. μικρά παιδιά στην οικογένεια και μη έμπειροι χρήστες) είτε για επαγγελματικό (π.χ. σχολεία και internet café). Για παράδειγμα στον υπολογιστή του σπιτιού μπορεί να έχουν πρόσβαση τόσο οι γονείς όσο και τα παιδία. Τα παιδιά λόγω των ελλείπων γνώσεων είναι πιθανόν να εγκαταστήσουν έναν υιό η να διαγράψουν κάποιο αρχείο με αποτέλεσμα να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στο λειτουργικό σύστημα. Επίσης μπορεί και οι γονείς να μην μπορούν να επιτηρούν συνεχεία την περιήγηση του παιδιού τους στο διαδίκτυο. Με το WSS (Windows SteadyState) μπορείτε να δημιουργήσετε π.χ. τρεις λογαριασμούς όπου ο πρώτος δεν θα έχει internet, ο δεύτερος δεν θα επιτρέπει στον χρήστη να κάνει εγκατάσταση/απεγκατάσταση προγραμμάτων και ο τρίτος θα είναι για εσάς (έχοντας βεβαία ορίσει κάποιον κωδικό πρόσβασης). Αφού κάνετε εγκατάσταση του WSS στο αρχικό παράθυρο θα παρατηρήσετε δυο κατηγορίες ρυθμίσεων. Στην πρώτη έχουμε τα Global Computer Settings δηλαδή ρυθμίσεις που επηρεάζουν όλους τους λογαριασμούς και στη δεύτερη έχουμε τα User Settings δηλαδή την δημιουργία, διαγραφή και ρύθμιση μεμονωμένων λογαριασμών.


Στις γενικές ρυθμίσεις υπάρχουν τρεις υποκατηγορίες. Στο Set Computer Restrictions έχει διαφορές γενικές ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα να μην επιτρέπεται η αντιγραφή αρχείων του υπολογιστή σε USB μνήμες. Στο Schedule Software Updates μπορούμε να επιλέξουμε κάθε πότε και τι ώρα θα γίνονται τα updates των Windows και του antivirus. Στο Protect the Hard Disk μπορούμε να δεσμεύσουμε την κατάσταση του σκληρού δίσκου έτσι ώστε ότι αλλαγές γίνουν από τους χρήστες να σβήνονται μετά από κάθε επανεκκίνηση του PC. Αυτή η λειτουργία είναι χρήσιμη όταν θέλουμε όλοι οι χρήστες να έχουν πολλά δικαιώματα και ταυτόχρονα να προστατεύεται το σύστημα μας.

Στις ρυθμίσεις λογαριασμών για να δημιουργήσουμε έναν νέο user κάνουμε κλικ στο Add a new user. Αφού δώσουμε κονομά και ορίσουμε (αν θέλουμε) κωδικό πρόσβασης, καθορίζουμε τα δικαιώματα του user.



Αν έχουμε πολλούς υπολογιστές (π.χ. internet café ) και θέλουμε να φτιάξουμε έναν λογαριασμούς σε αυτούς με κοινά δικαιώματα απλά φτιάχνουμε σε έναν υπολογιστή τον “πρότυπο” user και πατάμε στο αρχικό παράθυρο την επιλογή Export user για τον αποθηκεύσουμε σε ένα CD,USB κλπ. Μετά πηγαίνοντας σε έναν άλλο υπολογιστή, που έχουμε εγκαταστήσει και εκεί το WSS, πατάμε Import user και φτιάχνουμε τον ίδιο user.

Καλό είναι (όχι όμως απαραίτητο) πριν εγκαταστήσουμε το SWW να έχουμε κάνει μια καινούρια εγκατάσταση του λειτουργικού, να έχουμε εγκαταστήσει τα προγράμματα που θα χρησιμοποιούμε και να έχει γίνει ανασυγκρότηση των δίσκων.

Στο παρακάτω video βλέπουμε μια ακραία περίπτωση λογαριασμού χρήστη που στην ουσία το λειτουργικό σύστημα έχει σχεδόν αχρηστευθεί από τους πολλούς περιορισμούς που έθεσα. Οπότε καλό είναι να γίνουν κάποιες δοκιμές (virtual machine) πριν καταλήξετε στο οριστικό μοντέλο.



Το Windows SteadyState μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ. Εάν ψάχνετε κάτι παρόμοιο δείτε τα Winlock και Deep Freeze.