Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Mac Address

Όπως γνωρίζουμε τα δίκτυα και συγκεκριμένα το διαδίκτυο αναλύονται σε διάφορα επίπεδα όπου το κάθε επίπεδο αξιοποιεί τις πληροφορίες που υπάρχουν στο αμέσως κατώτερο από αυτό. Το διαδίκτυο αποτελείται από τα εξής επίπεδα: φυσικό , internet, μεταφοράς και εφαρμογής. Το επίπεδο internet είναι υπεύθυνο για την διευθυνσιοδότηση με τις λογικές ΙΡ διευθύνσεις. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες άλλες διευθύνσεις που αφορούν το φυσικό επίπεδο και ονομάζονται MAC. Καθε κάρτα δικτύου ενός PC εχει μια μοναδική mac address 48-bit. Η Mac διεύθυνση ή φυσική διεύθυνση (Physical Address) είναι ένας αριθμός ταυτότητα της κάρτας δικτύου. Έχει τοπική εμβέλεια και χρησιμοποιείται σε τοπικές συνδέσεις. Ο αριθμός αυτός αποτελείται από 12 δεκαεξαδικά ψηφία. (πχ 00-04-76-D1-C4-4C)
Σε μια διεύθυνση MAC (ή EUI), το μέρος που αντιστοιχεί στα τρία πρώτα byte αντιστοιχούν στην OUI (Organizationally Unique Identifier), και χαρακτηρίζει τον "παραγωγό" της διεύθυνσης(δηλ. το μοντέλο της κάρτας).
Τα byte που ακολουθούν μετά ,τα διαχειρίζονται οι Εταιρείες παραγωγής κατά όπως θέλουν, έχοντας πάντα σαν κύριο γνώμονα να μην δημιουργηθούν ποτέ όμοιες MAC addresses.