Πολύς κόσμος θεωρεί ότι για να μολυνθεί ο υπολογισής τους απο κάποιο κακόβουλο λογισμικό πρεπει να το "κατεβασει" απο το διαδίκτυο ή τέλος πάντων να βρέθει με κάποιο τρόπο μέσα στο σύστημα ένα εκτελέσιμο αρχείο, και να "τρέξει". Πράγματι αυτό είναι αλήθεια όμως ταυτόχρονα πιστεύουν ότι το να μπαίνουν σε διάφορες ιστοσελίδες είναι ακίνδυνο αφού δεν κατεβάζουν κάτι. Αυτό (είναι λάθος!) συμβαίνει επειδή δεν ξερούν ότι η ιστοσελίδα που διαβάζουν βρίσκεται αποθηκευμένη μέσα στον υπολογιστή τους! Όταν για παράδειγμα πληκτολογούμε την διεύθυνση http://www.google.gr/ αυτό που στην ουσια γίνεται είναι να ζήταμε απο τον server της Google να μας στείλει την ιστοσελίδα. Οπότε δεν "μπαίνουμε" εμείς στη google, αντιθετως η google μας στέλνει δεδομένα τα οποία αποθηκεύονται στον σκληρό μας δίσκο και εμείς βλέπουμε την ιστοσελίδα μεσω του browser. Σήμερα στο διαδίκτυο γίνεται εκτενής χρήση του προγραμματισμού τύπου scripting με αποτελεσμα νά υπάρχουν εφαρμογές(εκτελέσιμα αρχεία) στις ιστοσελίδες. Εάν λοιπόν μετά απο μια αναζήτηση βρεθούμε σε ένα site που οι εφαρμογές του ειναι "ιοί" ο υπολογιστής μας θα μολυνθεί με ότι αυτό συνεπάγεται.
Μια πολύ καλή λύση σε αυτό το πρόβλημα μας δίνει ο browser της Mozilla Firefox ο οποίος είναι το αντίπαλο δέος (στην ουσία ειναι πολύ καλύτερος) του προεγκατεστημένου στα Windows (μέχρι και τα Vista) Internet Explorer. Ο Firefox έχει το πλεονέκτημα να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη με τα διάφορα διαθέσιμα πρόσθετα (adds on). Ένα από τα πλέον σημαντικά πρόσθετα του είναι το NoScript που αναπτύσσεται από την εταιρεία Informaction. Το ΝoScript προστατεύει τον χρήστη απο πιθανώς κακόβουλο λογισμικό τύπου Flash, Java, Javascript και Silverlight. Επίσης παρέχει προστασία απο επιθέσεις τύπου cross site scripting και clickjaking. Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό του NoScript είναι οτι δίνει ένα τέλος σε όλα αυτά τα ενοχλητικά pop ups (κέρδισες, πάτα εδώ, διαφημιστικά...). Όταν εγκαταστήσετε το NoScript, αφού κάνετε επανεκκίνηση στον Firefox, σε όποια ιστοσελίδα μπείτε θα είναι μπλοκαρισμένα ολα τα java, flash κλπ. Για παράδειγμα το Chat του blog θα έχει αυτήν την μορφή:
Για να αρθεί ο αποκλείσμος απλά κάντε "κλικ" πάνω στο πλαίσιο. Για περισσότερες επιλογές πατήστε το εικονίδιο κάτω δεξιά. Ακολουθεί βίντεο με την εγκατάσταση: