Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Δικτατορία του Internet

Τελικά το internet είναι κάτι καλό ή βρίσκεται εδώ για να μας κατασκοπεύει? Άμα ψάξουμε σε κάποια μηχανή αναζήτησης για αυτό το θέμα θα βρούμε εκατομμύρια αναφορές για μυστικά προγράμματα της CIA που στόχο έχουν να φακελώσουν όλο τον κόσμο και σατανικές εταιρίες που αγοράζουν και πουλάνε προσωπικά δεδομένα. Θα μάθουμε ότι όταν μπαίνουμε σε μια ιστοσελίδα δημιουργούμε αποτύπωμα όπου την επόμενη φορά που θα την ξαναεπισκευτουμε θα καταλαβαίνουν ότι είμαστε το ίδιο άτομο (δεν μιλώ για τα cookies). Πως μπλέξαμε έτσι όμως…? Δεν φαινόταν έτσι στην αρχή. Υπήρχαν νόμοι που προστάτευαν τους χρήστες και έπρεπε να γίνει κάτι σοβαρό για να αρθεί το απόρρητο. Και από αυτό φτάσαμε στο σημείο να κλείνουμε φυλακή διαχειριστές ιστοσελίδων tracker γιατί δίνουν την δυνατότητα σε χρήστες να ανταλλάσουν δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης εκεί που η έξυπνη τακτική για κάποιον που χρησιμοποιούσε το διαδίκτυο ήταν να μην γράφει τα πραγματικά του στοιχειά, τώρα έχουμε το τέρας του Facebook όπου ο κάθε άνθρωπος πάει οικιοθελώς και φορτώνει τους server με ένα σωρό προσωπικά δεδομένα. Κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να δίνουν αναφορά στο facebook τι φαγητό έφαγαν σήμερα, που θα πάνε διακοπές, τι ψηφίζουν κλπ.

Ο Julian Assange βρέθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου μίλησε σε φοιτητές για το Internet. Για όσους δεν γνωρίζουν, o Assange είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks. Η εν λόγο ιστοσελίδα έχει γίνει βήμα για πολλούς που ήθελαν να παραδώσουν στην δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα διατηρώντας την ανωνυμία τους. Για παράδειγμα τον Απρίλιο του 2010, το WikiLeaks δημοσίευσε βίντεο από ένα περιστατικό του 2007 οπότε και Ιρακινοί άμαχοι πολίτες θανατώθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες. Τέσσερις μήνες μετά, εντελώς…τυχαία εμφανίζονται 2 Σουηδέζες και ισχυρίζονται ότι υπέστησαν βιασμό από τον Assange…

Στο Campridge λοιπόν, ο high-tech terrorist (όπως τον αποκαλούν οι αμερικανοί αξιωματούχοι του στρατού) εκανε την εξής δηλωση: "το Internet είναι η μεγαλύτερη κατασκοπευτική μηχανή που υπήρξε ποτέ. Δεν είναι κάτι που ευνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν ευνοεί την ελευθερία του λόγου. Είναι ένα μέσο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στηθεί ένα απολυταρχικό καθεστώς, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ". Για να στηρίξει τα λεγόμενά του, ο Assange επικαλέστηκε ένα παλιό περιστατικό που έλαβε χώρα στο Κάιρο, πολύ πριν τις πρόσφατες εκτεταμένες ταραχές που οδήγησαν στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Κάποια στιγμή έγινε μια μίνι εξέγερση στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, η οποία τελικά κατεστάλη από τις αρχές. Σύμφωνα με τον Assange, το καθεστώς χρησιμοποίησε το Facebook για να βρει τους πρωτεργάτες της εξέγερσης. Όταν εντοπίστηκαν οι ταραχοποιοί, οδηγήθηκαν στην απομόνωση, όπου βασανίστηκαν από καθεστωτικούς.

Βλέπουμε λοιπόν πως το άκακο facebook που στόχο έχει να μας βοηθήσει να βρούμε παλιούς συμμαθητές έγινε εργαλείο για την προστασία ενός καθεστώτος. Στην ουσία όμως το facebook δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμα ιστοσελίδα. Ο Assange δεν έχει τίποτα με το facebook η το internet γενικότερα. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού με την βοήθεια της ιστοσελίδας Wikileaks αποκαλύθηκαν πολλά... Όμως το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση στο διαδίκτυο και ταυτόχρονα οι χρήστες μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό αυτή τη “παρακολούθηση”. Και όσοι θεωρούν ότι όλα αυτά είναι υπερβολές ας θυμηθούν ότι η κάρτα του πολίτη είναι προ των πυλών.