Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

FTP server

Εάν θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στα αρχεία του υπολογιστή μας (και δεν μας απασχολεί η ασφάλεια) από άλλους H/Y ή να στείλουμε ένα μεγάλο αρχείο σε κάποιον τότε το στήσιμο ενός FTP server είναι ιδανική λύση. Αν και ακούγεται πολύπλοκο με την βοήθεια του FileZilla Server τα πράγματα απλοποιούνται. Για αρχή πρέπει να κατεβάσουμε το πρόγραμμα και να το εγκαταστήσουμε. Στην Έναρξη>Προγράμματα>FileZilla Server θα βρούμε τρεις συντομεύσεις : FileZilla Server Interface, Start FileZila Server, Stop FileZilla Server. Αν ρυθμίσουμε ο server και το interface να ξεκινήσουν μετά το τέλος της εγκατάστασης, τότε πρέπει να μας έχει εμφανιστεί το αυτό το παραθυράκι για κάνουμε login (αν όχι επιλέγουμε Start FileZila Server και FileZilla Server Interface).


Αφού ορίσουμε κωδικό και βάλουμε την σωστή πόρτα (εάν την είχαμε αλλάξει στην εγκατάσταση) πατάμε ok. Τότε θα εμφανιστεί το interface με το οποίο θα κάνουμε τις ρυθμίσεις.


Στην συνεχεία πηγαίνουμε στο edit>settings. Και στην καρτέλα General settings δίνουμε αυτές τις ρυθμίσεις. Δεν είναι δεσμευτικο να βαλετε την πορτα 21.


Στην καρτέλα Passive mode settings πρέπει να ορίσουμε ένα εύρος από ports για αυτούς που θέλουν να συνδεθούν από το διαδίκτυο. Εννοείται ότι μπορείτε να βάλετε άλλες πόρτες.


Εδώ πρέπει να ορίσουμε το download limit το οποίο πρέπει να αντιστοιχεί με το upstream bandwidth της γραμμής adsl που έχουμε. Συνήθως για γραμμές 1Mbit βάζουμε 20kb/s, και για γραμμές 24Mbps κοντά στα 60kb/s.


Κλείνοντας ρυθμίζουμε και την καρτέλα Logging αντιστοιχα:



Αφού γίνουν όλα αυτά, μένουν ακόμα δυο βήματα ώστε να μπορεί κάποιος να κατεβάζει από τον FTP server μας. Το ένα είναι να μπούμε στο interface του router και να κάνουμε port forward τις πόρτες που βάλαμε στις καρτέλες General settings και Passive mode settings. Αν αντιμετωπίστε δυσκολίες βρείτε οδηγίες για το router σας στο portforward.com . Το άλλο που πρέπει να κάνουμε είναι να επιλέξουμε στο FileZilla interface Edit>Users και να δημιουργήσουμε τουλάχιστον έναν χρήστη.



Μπορούμε λοιπόν να φτιάξουμε ένα anonymous χρήστη, που θα τον χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε, και να κάνουμε αντιστοίχιση με κάποιον φάκελο (shared folders) του υπολογιστή μας. Παράλληλα μπορούμε να φτιάξουμε έναν χρήστη που θα αφορά εμάς (με κωδικό) και ο οποίος θα αντιστοιχεί ίσως σε κάποιον άλλο φάκελο που θέλουμε να έχουμε μόνο εμείς πρόσβαση.

Για να κάνετε δοκιμές δώστε την εξωτερική σας IP σε κάποιον που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο από άλλο σπίτι. Αν για παράδειγμα έχετε την IP 23.34.121.1 θα πρέπει να πληκτρολογήσει στον browser του, ftp://23.34.121.1 . Αν θέλετε να το τσεκάρετε μόνοι σας πληκτρολογήστε στον δικό σας browser ftp://127.0.0.1 , ενώ αν έχετε στήσει τοπικό δίκτυο από δυο και πάνω υπολογιστές και θέλετε να κάνετε χρήση του server από κάποιο PC θα βάλετε την αντίστοιχη εσωτερική IP του υπολογιστή που εγκαταστήσατε το FileZilla Server (192.168.x.x).

Είναι προφανές ότι για να μπορέσουμε να μπούμε στο FTP server μας από το διαδίκτυο και να κατεβάσουμε ένα αρχείο από το PC μας όταν δεν θα είμαστε κοντά σε αυτό πρέπει να ξέρουμε την IP. Όμως οι IP που μας δίνουν οι πάροχοι δεν είναι στατικές αλλά δυναμικές και αλλάζουν ανά διαστήματα. Για να είμαστε λοιπόν πάντα σίγουροι ότι μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στον server μας, καλό είναι να φτιάξουμε ένα domain name. Οι dyn.com και co.cc προσφέρουν αυτήν την υπηρεσία δωρεάν.